Je hoofd zit snel vol. Kleine moeites zijn grote opgaven geworden. Even boodschappen doen, met iemand afspreken of thuis schoonmaken maakt al snel dat het je te veel wordt. Sporten staat je hoofd al helemaal niet naar. Een burn-out zorgt ervoor dat je leven noodgedwongen tot stilstand komt. Hoewel je er misschien weinig zin in hebt, kan beweging wel een goed medicijn zijn. Middels wandeltherapie kun jij jezelf op een rustige manier weer op de been krijgen.
Geen fut meer
De kans is groot dat je tijdens een burn-out geen fut meer hebt om aan het bewegen te gaan. De gedachte aan het aantrekken van je hardloopschoenen maakt je al net zo vermoeid als je zou zijn ná het rennen van het rondje. Je laat de schoenen dus maar staan, misschien dat je er de volgende dag energie voor hebt. Zo komt je vast te zitten in een cirkel die je maar moeilijk kunt doorbreken.
Lichaam en geest
Beweging is echter altijd belangrijk, en zeker bij een burn-out. Lichaam en geest zijn immers met elkaar verbonden. Het herstel van psychische klachten gaat namelijk beter als je fysiek ook in vorm bent. Maar het kan lastig zijn om die eerste stap te zetten. We hebben de neiging om klein te worden en niets te doen als we te maken hebben met een burn-out. Maar door te bewegen komen zogenaamde ‘gelukshormonen’ vrij, waardoor je jezelf na het sporten beter voelt dan ervoor.
Laagdrempelig sporten
Dat betekent niet perse dat je intensief moet gaan sporten. Wanneer je lichaam en brein zo lang teveel druk hebben gehad, is een rustige opbouw van groot belang. Kies daarom voor beweging waarbij slechts een lage inspanning nodig is. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals yoga. Doordat je hierbij werkt aan de balans in je lichaam én meer rust in je hoofd is dit een prettige vorm van lichaamsbeweging bij een burn-out.
Zaken in perspectief
Een andere manier om op een laagdrempelige manier te bewegen is met wandeltherapie zoals we bij Praktijk Confiant aanbieden. Tijdens een wandeling ben je in beweging en kun je ondertussen praten over wat je bezighoudt. We lopen door de rustige, Drentse natuur waarbij je even helemaal weg bent uit de drukke omgeving van de stad. Deze open natuur kan je ook ruimte geven in je hoofd, om ook daar even afstand van je leven te kunnen nemen. Op die manier kun je de zaken weer wat beter in perspectief plaatsen.
Wandeltherapie
Wandeltherapie draagt bij aan:
- De kans voor een open gesprek in de natuur
- Ruimte in je hoofd
- Beweging, wat goed is voor je lichaam en geest
- Nieuwe inzichten, waar je door middel van een laagdrempelig gesprek met de therapeut op komt
Over Confiant
Amanda de Mos is zowel psychosociaal therapeut als mental sportcoach. In haar praktijk Confiant ondersteunt zij zowel sporters die op mentaal vlak hulp kunnen gebruiken als mensen die te maken hebben met een burn-out door een overschot aan stress en spanning in hun leven. Zij geeft zowel workshops in mindfulness en yoga als wandeltherapie aan mensen die in een burn-out zitten. Lijkt dit je wel wat? Neem dan contact op!