Soms lijkt het alsof je spieren weliswaar het werk doen, maar je hoofd ergens anders is. Het einde van de wedstrijd breekt aan en doet je wakker schrikken. Nu al? Je werkt actief en bewust naar je doelen toe, maar vervalt soms in de automatische piloot. Dat helpt natuurlijk niet bij het optimaal presteren. Om je sportprestaties te verbeteren, kun je mindfulness overwegen.
Automatische piloot
De dagen van de week vliegen wel eens aan je voorbij. Je hebt het idee dat je pas net begonnen bent op maandag en het is alweer weekend. In het weekend kom je amper bij, want voor je het weet is het alweer zondagavond. Zo voel je jezelf ook tijdens het sporten. Je draait je trainingen soms bijna onbewust af, waardoor je jezelf niet tot het uiterste inzet en het maximale uit jezelf kunt te halen.
Mentaal spiegelt fysiek
Je mentale toestand heeft veel invloed op hoe goed je sport. Als je er mentaal even helemaal doorheen zit, zul je merken dat dit ook weerspiegeld wordt in je uiteindelijke tijden of in je kracht. Als je het gevoel hebt op de automatische piloot te leven en dit de prestaties in de weg zit, dan kan je baat hebben bij mindfulness.
Is dat zweverig?
Mindfulness is het geheime wapen voor betere sportprestaties. Veel sporters die voor het eerst over mindfulness horen, doen er een beetje lacherig over. Je vindt het misschien wat zweverig of denkt dat het in de praktijk weinig resultaten op zal leveren. Sporten is namelijk praktisch: je hebt een doel waar je naartoe werkt en als je genoeg moeite doet en genoeg traint, kun je uiteindelijk dat doel bereiken. Mindfulness vraagt om een andere insteek. In plaats van dat je steeds naar dat ene doel toe werkt, sport je veel meer in het nu. Hoe presteer je op dit moment en hoe kun je dat verbeteren? Op termijn levert dit precies de resultaten op waar je naar zoekt.
Een sport op zich
Mindfulness is eigenlijk een sport op zich. In het begin zul je merken dat je nog snel afdwaalt en vergeet in het heden te leven. Maar net zoals je jouw spieren kunt trainen zodat je langzaam sterker en sneller kunt worden, kun je jouw mindset ook trainen. Ook topsporters gebruiken mindfulness om optimaal te presteren!
Tips voor mindfulness bij het sporten
Op welke manier kun je tijdens het sporten het mentale aspect in de gaten houden?
- Let op je ademhaling. Een rustige, gecontroleerde ademhaling is beter dan snelle ‘hijgende’ ademteugjes. Daarnaast kun je, door op je adem te letten, ervoor zorgen dat je niet afgedwaald raakt in je hoofd.
- Focus op nu. Ga je hele lichaam langs, hoe voel je jezelf, welke spieren hebben inspanning nodig?
- Luister naar je lichaam. Let goed op waar je grenzen liggen, zodat je hier dichtbij in de buurt komt om het maximale uit jezelf te kunnen halen, maar je hier niet overheen gaat. Zo voorkom je blessures en voorkom je dat je prestatie op de lange termijn juist afneemt.
Mindfulness bij Confiant
Mindfulness heeft naast de effecten bij het sporten positieve effecten voor je hele lichaam. Het verlaagt stress en spanning en zorgt onder andere voor betere concentratie, een beter geheugen en een groter vangnet bij tegenslagen. Ben je geïnteresseerd om hier meer over te leren? Amanda de Mos biedt in haar Praktijk Confiant mental sportcoaching aan, gericht op het vergroten van de mentale veerkracht van sporters. Geïnteresseerd? Neem dan contact op!